Wolfram elektrode

Izbira prave wolfram elektrode je ključni prvi korak za uspešno TIG varjenje. V nadaljevanju bomo pojasnili razlike med različnimi tipi (barvami) wolfram elektrod in kaj ta razlika v sestavi pomeni pri samem TIG varjenju.

Preberite si tudi članek o testu različnih tipov wolfram elektrod, ki smo ga izvedli v podjetju Ingvar. Članek dostopen TUKAJ.

Wolfram znan tudi kot Tungsten je kemični element, ki je po svoji sestavi izmeno trd. Uporablja se za izdelavo netaljive elektrode, ki se s pridom uporablja pri TIG varjenju. Varilci pa lahko izbirajo med čistimi wolfram elektrodami ali tistimi s primesjo različnih snovi, ki doprinašajo varilnemu procesu v določenih pogojih določene prednosti.

Tig wolfram


Zelene wolfram elektrode (100 % wolfram)

Zelene wolfram elektrode vsebujejo 99,5 procentov čistega wolframa in imajo najvišjo porabo v primerjavi z ostalimi tipi elektrod. Pri segrevanju zelenih wolfram elektrod se ustvari čista zaobljena konica, ki zagotavlja odlične rezultate pri AC varjenju. Odlikujejo jih stabilen varilni oblok in se najpogosteje uporabljajo pri varjenju aluminija in magnezija. Za DC varjenje se običajno ne uporabljajo.

Izbiro različnih premerov zelenih wolfram elektrod si lahko pogledate TUKAJ.

TIG wolfram elektrode


Rdeče wolfram elektrode (97,3 % wolframa in 1,8 – 2,2 % Torija)

Rdeče wolfram elektrode so v pretekosti najbolj uporabljene elektrode. Odlikujejo jih preprosta uporaba, vsestranskost in dolga življenska doba. S torijem se elektrodam izboljša vzpostavitev obloka in omogoča višji tok varjenja. Ker varjenje poteka pri veliko nižji temperaturi, kot pa je talilna točka elementov je življenjska doba elektrod občutno daljša. V primerjavi z drugimi elektrodami rdeče wolfram elektrode deponirajo manj wolframa v zvar kar povečuje čistost samega vara. Z razpršenostjo torija po celotni elektrodi se slednji poveča trdnost in ohranja ostrino same konice.

Opomba: Torij je radioaktive, tako da je pri uporabi potrebno upoštevanje navodil proizvajalca.

Izbiro različnih premerov rdečih wolfram elektrod si lahko pogledate TUKAJ.

rdeče wolfram elektrode


Zlata wolfram elektroda (97,8 % wolframa in 1,3 – 1,7 % Lantana)

Zlate wolfram elektrode imajo nekatere neprekosljive lastnosti pri TIG varjenju. Imajo odlične rezultate pri vzpostavitvi varilnega obloka, nizko stopnjo odgorevanja, visoko stabilnost obloka in odlične lastnostni pri ponovnem vžigu obloka. Z 1,3 – 1,7 % Lantana so odlična zamenjava za rdeče elektrode s torijem, saj imajo podobne lastnosti glede prevodnosti. Z zlatimi wolfram elektrodami boste optimizirali varilni proces, saj se lahko uporabljajo tako za AC kot tudi DC varjenje. Lantan ohranja konico elektrode ostro, kar se pozna v odličnih rezultatih pri varjenju rosfraja in jekla. Prav tako pa se lahko zlate wolfram elektrode uporabljajo tudi za varjenje aluminija, titana, bakra, niklja in magnezija.

Izbiro različnih premerov zlatih wolfram elektrod si lahko pogledate TUKAJ.

TIG zlate wolfram elektrode


 

Črne wolfram elektroda (99,0 % wolframa in 1,0 % Lantana)

Črne wolfram elektrode so pogosta zamenjava za rdeče wolfram elektrode. Odlične so za delo z nižjimi amperažami. Priporočamo jih za DC varjenje! Možna uporaba tudi na AC (pogojno).

Izbiro različnih premerov črnih wolfram elektrod si lahko pogledate TUKAJ.


Siva wolfram elektroda (98 % wolframa in 2 % cerijevega oksida)

Sive wolfram elektrode se lahko uporabljajo tako za AC, kot DC varilni postopek. Pri slednjem zagotavlja odlične rezultate pri nižjem varilnem toku. Zagotavljajo dobre rezultate pri varjenju karbona, rosfraja, niklja, bakra in titana. Odlične so tudi za nekatere manjše in bolj delikatne zvare.

Izbiro različnih premerov sivih wolfram elektrod si lahko pogledate TUKAJ.

tig sive wolfram elektrode


Modre wolfram elektrode (98 % wolframa in 2 % lantanovega oksida)

Modre wolfram elektrode zagotavljajo podobne rezultate kot rdeče elektrode. Enostaven in hiter vžig obloka, stabilen oblok in dolga življenjska doba so glavne prednosti modrih elektrod. Primerne so tako za AC kot DC varjenje visoko in nizko legiranega jekla, aluminija, titana, bakra, niklja in magnezija. Odlične lastnosti pri vžigu omogočajo uporabo elektrod tudi za namene avtomatskega varjenja.

Izbiro različnih premerov modrih wolfram elektrod si lahko pogledate TUKAJ.

TIG wolfram elektroda modra

 


 

Ocene wolfram elektrod

V tabeli prikazujemo ocene posameznih postavk različnih wolfram elektrod. Ocena 1 pomeni zalo dobro oceno, medtem ko 6 predstavlja slabšo oz. nižjo oceno.

Ocene:

1 = zelo dobro

6 = zelo slabo

Wolfram elektroda

Vnetljivost

Obstojnost

Tokovna obremenitev

Prijaznost do okolja

Rdeče Wolfram elektrode

2

3

2

4

Modre Wolfram elektrode

1

1

2

1

Zlate Wolfram elektrode

1

2

1

1

Sive Wolfram elektrode

2

2

2

1

Zelene Wolfram elektrode

6

5

5

1

 


 Priprava wolfram elektrode za TIG varjenje

Po izbiri ustrezne wolfram elektrode za varjenje jo je potrebno ustrezno pripraviti na TIG postopek varjenja. Na izbiro so tri vrste priprave, zaobljena, ošiljena in odbrušena.

Zaobljena konica Wolfram elektrode

Zaobljena konica se uporablja predvsem pri AC varilnem procesu. Premer zaobljene konice ne sme presegati 1,5 kratnik premera elektrode. Pri določenih Fronius varilnih aparatih je oblikovanje zaobljene konice wolfram elektrode avtomatsko, kar si lahko pogledate v videu spodaj.

Video: Samodejno oblikovanje konice Wolfram elektrode

 

Ošiljena konica Wolfram elektrode

Ošiljena wolfram elektroda se uporablja tako pri AC kot DC varilnem procesu. Konico elektrode se ošili na dolžino največ 2,5 kratnik premera elektrode. Za primerno ošiljeno konico wolfram elektrode priporočamo uporabo Inelco brusilnika wolfram elektrode. Več informacij o slednjem lahko najdete TUKAJ. Delovanje Inelco brusilnika wolfram elektrode si lahko pogledate v spodnjem videu.

Video: INELCO brusilnik wolfram elektrod

 

 Odbrušena konica wolfram elektrode

Odbrušena konica wolfram elektrode se uporablja v primerih, ko ne želimo, da se konica elektrode pretopi v varilno kopel. Slednje pride v poštev pri višjih amperažah. Dobimo jo tako, da z brusilnikom elektrod najprej ošilimo konico in jo nato odbrusimo, tako da dobimo ravno konico elektrode.


Tokovna obremenitev wolfram elektrod

V spodnji tabeli prikazujemo tokovno obremenitev glede na premer wolfram elektrode. Prikazana je obremenitev pri izmeničnem (AC) in enosmernem (DC) TIG varjenju.

 

Premer elektrode (mm)

Izmenični (AC) tok (A)

Enosmerni (DC) tok (A)

1,0

10 - 60

20 – 80

1,6

50 – 100

80 – 150

2,4

100 – 160

120 – 200

3,2

130 – 180

200 – 300

4,0

180 – 230

250 - 400

Članek povzet po angleškem izvirniku: Mike Sammons; www.weldcraft.com